Подагрозна криза, която не се повлияваше от прилаганото години наред лечение, ме доведе  в кабинета на доктор Дончева. И ЧУДОТО СЕ СЛУЧИ след проведения при нея курс с ОЗОНОТЕРАПИЯ - кризата не само, че се повлия успешно, но вече две години с ...
Вижте повече...
 

 

Озонотерапия при хронични колити

2015-06-13
Озонотерапия при хронични колити - Статии

Неспецифичните колити са полиетиологични заболявания. Често пъти  етиологията на колита остава неясна както за пациента, така и за лекаря. В момента практикуваната терапия се основава на симптоматични опити за противовъзпалителна намеса.

Бактерицидните, вируцидните и фунгицидните свойства на озона са добре известни. Противовъзпалителното му въздействие, стимулира кръвообращението и имунитета. Всичко това предлага допълнителна възможност за лечение на колита чрез ректални инсуфлации с озон.

Резорбцията на активен кислород през стената на червата взаимодейства с възпалителните метаболитни продукти, премахва киселата хипоксична среда и стимулира регенерацията на чревния епител. Озонът активира фагоцитозата и въздейства върху лостовете на хуморалния имунитет. Това води до възстановяване на хомеостазата, нормализира микробния баланс, стихва възпалението. С увеличаването на pО2 в кръвта се нормализира и чревната подвижност. Накрая следва да се отбележи, че използването на ректалната инсуфлация довежда и до общо стимулиращ ефект. Този положителен ефект на озона има специално място в психическото състояние на болния от колит пациент.

Озонът се прилага успешно и при хора в напреднала възраст, при които една от причините за колита е атеросклеротичното поражение на съдовете.

При спастичния колит по-високата концентрация на озона подобрява ефективността на лечението на тези пациенти. Резултатът е още по-добър ако преди провеждане инсуфлацията се направи прочистване на червата с помощта на озонирана вода.

При пациенти с хроничен колит не се развива резистентност към озонотерапията, удължава се периода на ремисия.

За поддържане на терапевтичния ефект в тази патология е необходимо 2-3 пъти годишно да се провеждат курсове на озонотерапия. Озонът, за разлика от много антисептици, не оказва никакво разрушително или корозивно действие.

 


2015-06-13 (Прочетено 2904 пъти.)







 

 
 
Всички права запазени (c) 2023 Таня Дончева. Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на www.ozonotherapy.eu, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само при условие, че се посочи източника и се добави линк към www.ozonotherapy.eu.
Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.