Преди две години лекарите откриха, че съм носител на вирус на хепатит С. Установиха и цироза на черния ми дроб. Направих едногодишно лечение с интерферон - Пегинтрон, Рибавирин и Ребетол и нуклеозиден аналог на "Боцеревир". В резулта ...
Вижте повече...
 

 

Озонотерапия в дерматологията

2015-07-12
Озонотерапия в дерматологията - Статии
Озонотерапия в дерматологията - Статии

"Универсалността" при прилагането на озонотерапия в дерматологията се дължи на физико-химичните характеристики на озона и широкия му спектър на действие: бактерицидно, вируцидно, фунгицидно, противовъзпалително, стимулиращо, имунномодулиращо.

Най-често озонотерапията се използва в комбинация с традиционните за всяка дерматоза средства, ускорявайки оздравителния процес. Може да се прилага и като монометод. При лечението на една нозологична форма се включват няколко варианта на третиране с озон.

При микробната екзема, хронично дифузната стрептодермия на пищяла, при стрептостафилодермиите и други инфекциозни поражения на кожата, се използва монотерапия в комбинация с озон, оросяване с  озонокислородна смес в пластмасова камера на засегнатите участъци, "мини" - баня с озонирана дестилирана вода.

По  възможност, засегнатите от инфекциозния процес части на тялото, се поставят в "мини" озонова вана с охладена дестилирана вода. Тези бани се правят всеки ден. Те помагат  възпалението по-бързо да затихне и да се прочистят  гнойните некротични маси в патологичното огнище. След 3-4 дни се преминава към оросяването - увредената кожа се обдухва с озонокислородна смес в пластмасова камера като едновременно  се хидратира и повърхността на раната. Концентрацията на газовата смес в първите 2-3 процедури е по-висока и за да се поддържа бактерицидното действие, продължава 20-30 минути. След това постепенно се преминава към по-ниски концентрации на озона, за да се стимулират процесите на регенерация.  Броят на лечебните процедури зависи от скоростта на облекчение на дерматита.

След лечението с озон, в кръвта се наблюдава намаляване на продуктите от липидната пероксидация, възстановяване на антиоксидантните ензими, а имунологичните параметри  бележат положителна динамика. Последвалият срок на ремисия значително се удължава.

За да се запази получения положителен резултат се препоръчва повтаряне на терапията с озон  в продължение на 2-3 години.

При тежко протичащ невродермит вместо монотерапия се провежда масивна автохемотерапия. Окислителното лечение се прави в комбинация с традиционните методи на лечение.

След 2-3 сесии не е отбелязана поява на нови гнойни лезии. Първоначалните  ранички започват да засъхват, изчезва сърбежът, болката, мокренето, подуването и зачервяването на кожата намаляват, подобрява се общото здравословно състояние.

Резултати от биохимични изследвания показват активиране на компенсаторни системи отсвободно радикално окисляване, подобряване на реологичните свойства на кръвта. Не са наблюдавани усложнения и странични ефекти по време на озонолечението. Методът е  достъпен и перспективен.

 

Използването на озона при невродермитите е патогенетично обосновано. Озонотерапията се оказва универсално средство за нормализиране на липидната пероксидация, която нарушава адаптацията на организма към патологичния процес.Лечението с озон повишава активността на  антиоксидантната система за защита на организма.

Още след третата процедура се усеща регрес на субективните оплаквания. Сърбежът, сухотата и опънатостта на кожата в поразените огнища затихват и изчезват.

 

 


2015-07-12 (Прочетено 4337 пъти.)







 

 
 
Всички права запазени (c) 2023 Таня Дончева. Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на www.ozonotherapy.eu, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само при условие, че се посочи източника и се добави линк към www.ozonotherapy.eu.
Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.