Казвам се Иван Колев, на 45 г. Страдам от дискова херния от 5 години, непрекъснато получавах и схващане на крака. Започнах процедури с озон при д-р Дончева. Още след първите 3-4 процедури усетих облекчение, а след 7-8 процедури ефектът &nbs ...
Вижте повече...
 

 

Озонотерапия при хепатити

2015-06-13
Озонотерапия при хепатити - Статии

 

Лечението на хепатитите е един от най-важните аспекти на използването на озонотерапията. В този случай, ефектът се проявява като терапия чрез пряко въздействие на озона върху вируса, и косвено чрез имуномодулаторния ефект.

Озонотерапията е ефективна при всички видове вирусен хепатит - А, В, С, - и особено при техните хронични форми на протичане.

Озонът поврежда полипептидните вериги на обвивките на вирусите и ги лишава от способността им да се прикрепят към клетките-мишени. Така съответно блокира вирусното размножаване. Капсулираните вируси са по-чувствителни към озона, защото капсулата съдържа много липиди, които лесно реагират с него. Допълнителното постъпление на пероксиди, предизвикани от озона, значително засилва фагоцитната активност на клетката, която е винаги намалена при хепатит.

Озонокислородната смес активира както клетъчния, така и хуморалния имунитет. Под нейното влияние се повишава производство то на цитокини от лимфоцитите и моноцитите, особено на интерферона, който е един от основните фактори на вътрешната защита срещу вирусните инфекции. В резултат на това се увеличава синтеза на Т-убийците, осъществяващи клетъчния имунитет, нормализира се функцията на В-лимфоцитите, които произвеждат имуноглобулини. Всичко това допринася за премахване на възпалителния процес.

Положителното въздействие върху хемостазата подпомага и намаляването на агрегацията на тромбоцитите. Повишава се активността на кръвта и така се предотвратява развитието на вторично реактивно възпаление.

Активният кислород увеличава еластичността на еритроцитите, което подобрява транспортната функция на кислорода и, следователно, има положително въздействие върху микроциркулацията и насищането на тъканите с кислород. Ликвидира се дисбалансът между окислителните и свободнорадикалните процеси и синтеза на ендогенните антиоксиданти.

През последните години голям процент сред хроничните дифузни чернодробни заболявания имат хепатитите с токсичен произход (алкохол, наркотици и т.н.). Действието на озона в тези случаи на хепатит, се свързва с образуването на пероксиди, стартиращи антиоксидантния механизъм на детоксикация на глутатионовата система, която играе защитна роля в хепатоцита с активирането на процесите ПОЛ.

За лечението на токсичните хепатити се използват такива методи на озонотерапията като интравенозно вливане на озониран физиологичен разтвор и ректални инсуфлации, които се редуват.

След 2-3 процедури, пациентите отбелязват субективно подобряване на общото здравословно състояние, нормализиране на апетита и съня, намалява сърбежа, чувството на тежест и болка в дясно подребрие, повишава се работоспособността.

След лечението се наблюдава добре изразена положителна динамика на биохимичните и имунологични кръвни показатели.

Забавят се процесите на липидната пероксидация и едновременно с това се активира антиоксидантната защита на организма. Значително се подобряват показателите и на системната микроциркулация вътре в черния дроб.

Трябва да се подчертае, че лечението се понася много добре, не са наблюдавани влошаване или усложнения. Използването на озона може да бъде удължено до 1-2 месеца, а процедурата може да се извършва 1-2 пъти седмично.

Озонотерапия за лечение на хепатитите може да се прилага както в комплексното лечение на даден пациент, така и самостоятелно като монотерапия.

Задължително се изисква едновременната употреба и на антиоксиданти.

 


2015-06-13 (Прочетено 3123 пъти.)







 

 
 
Всички права запазени (c) 2023 Таня Дончева. Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на www.ozonotherapy.eu, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само при условие, че се посочи източника и се добави линк към www.ozonotherapy.eu.
Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.