Подагрозна криза, която не се повлияваше от прилаганото години наред лечение, ме доведе  в кабинета на доктор Дончева. И ЧУДОТО СЕ СЛУЧИ след проведения при нея курс с ОЗОНОТЕРАПИЯ - кризата не само, че се повлия успешно, но вече две години с ...
Вижте повече...
 

 

За спорта и спортните травми


ОЗОНОТЕРАПИЯТА В СПОРТА

Олимпийската шампионка от младежките игри в Сингапур - Боянка Костова познава възможностите на озонотерапията.

    Озонотерапията има голямо и непрекъснато нарастващо присъствие в спорта, спортната медицина и спортната травматология. Тя въздейства за детоксикация, бързо възстановяване в период на състезание и след него, способност за достигане на върхова спортна форма за кратко време и се явява мощен фактор за поддържане и увеличаване на издръжливостта. Приливът на енергия, която чувстват спортистите след курсовете на озонотерапия, е невероятен и не представлява забранено стимулиращо средство.

   Еритроцитният механизъм на действие на медицинския озон (допълва електрони в мембраната на еритроцитите и удвоява връзките на ненаситените мастни киселини като образува къси преоксидни вериги и подобрява транспорта на кислород към периферните тъкани) засилва използването на кислород в периферията като увеличава тренировъчния капацитет.

В Италия, САЩ, Германия и други страни лекарите използват в спортната медицина главно автохемотерапия с дозировка на озона 1000 mcg (три пъти в седмицата,
n = 10). В Русия, Китай и други медиците – озонотерапевти препоръчват замяната на автохемотерапията, като извършват интравенозни вливания на озониран физиологичен разтвор ( в обем 200-милилитра с озонова концентрация 1200 mcg/L на всеки два дена, n=8). При 90-95% от професионалните спортисти се наблюдава, че чрез озонотерапията се усъвършенства анаеробния метаболизъм, който е изключително важен в тренировъчния процес, по време на състезание и съкращава значително възстановителния период. Реалните резултати се виждат веднага след първия курс на озонотерапия, в по-рядко случаи – след 2-3 курса, когато физическата адаптация изисква малко време за приспособяване и реакция при изчистването на определени стимуланти. Интервалът между курсовете е 3-4 месеца в зависимост от методиката и се препоръчва курс преди състезание. Според руския професор Перетягин озонотерапията може да бъде успешно използвана в тренировъчния процес, непосредствено преди състезания и по време на възстановителния процес. От голямо значение е усилването на метаболизма на ензимните системи. Озонът, който е въведен пo паренерален път, въздейства като специфичен биостимулатор за преадаптацията по време на състезание. От голямо значение е мощната окислителна детоксикация, като следствие на озонотерапията при възстановяване след състезание от физическото, нервно и психично изтощение на организма. В САЩ се използва специална методика на озонотерапия прилагана в акупунктурните точки, която чрез окислителното въздействие на О3 повишава активността и способностите на спортистите, тяхното ускорено възстановяване след състезателно натоварване и има мощен болкоуспокояващ ефект при травми.

     В Клиниката по спортна медицина и възстановяване „Медицинска грижа” в Оук Парк, Илиноис (Sports Medicine Clinic & Rehabilitation Services Caring Medical,Oak Park, Illinois), САЩ, като най-ефикасно лечение на спортната травматология и за постигане на високи спортни резултати основно се използва озонотерапията. Най-големите успехи се състоят и в премахване на хронични болки по време на състезания и след тях. Огромен е процентът на спортните лекари на професионални отбори, които търсят специалистите – озонотерапевти и се ползват от озонотерапията. По разбираеми причини, в следствие на спортната конкуренция, повечето от тях не публикуват резултатите от практиката си, особено в професионалните спортове. Обществена тайна в Италия е приложението на озонотерапията при възстановяване на футболистите от националния отбор по футбол (Световен шампион през 2006 г.) и на водещите клубове Милан (спечелил Шампионската лига на Европа през 2007 г.), Интер (Шампион на Италия за 2007 г.), Ювентус и др. Италиански озонотерапевти възстановяват след тежки коленни травми голмайсторът на всички времена на световните първенства Роналдо през 2002 г., когато става голмайстор и Световен шампион с Бразилия. Олимпийският шампион по бързо бягане с кънки от последните зимни олимпийски игри в Торино Дмитрий Дорофеев заявява през 2007 г.: „Специалните процедури най-вече озонотерапията много помагат да се увеличи скоростта на бързото възстановяване на организма на спортиста.”

    За успешното приложение на озонотерапията в спорта обаче свободно говорят в свои публикации авторитетни специалисти в медицинската наука. Озонотерапията се използва активно за подобряване на спортната дейност и високото спортно майсторство с уникално добри резултати. Преобладаващата част от професионалните спортисти днес се ползват от медицинския озон, а за в бъдеще те ще стават все повече. Това се обуславя от абсолютната му безвредност, лесното му прилагане, голямото увеличаване на енергията след приложението му и не на последно място, че не е и не може да бъде определен като стимулант, който да бъде забранен. (Dr. S. Rilling, PhD, 2005, UK).

Освен за рехабилитация и възстановяване на организма след тежки и напрегнати състезания Озонотерапията има уникални възможности за лечение на всички спортни травми и възвръщане на първоначалната спортна форма след тях. Почти неизчерпаем е капацитетът от възможности при спортната травматология (от ортопедични проблеми, всички видове рани, скъсвания и разтежения на мускули и сухожилия до стрес и психически претоварвания), като едновременно с лечението се извършва имунорехабилитация и мощно засилване на имунната система (Dr. Hal Brown, Sports and physical trauma Vancouver BC, 2004, Canada) Ето и едно представително изследване на Републиканския диспансер по спортна медицина към Министерството на спорта и туризма на Русия и Научноизследователския клиничен институт по радиационна медицина и ендокринология към Министерството на здравеопазването на Русия.

ВЛИЯНИЕ НА ОЗОНОТЕРАПИЯТА ВЪРХУ СЪСТОЯНИЕТО НА ИМУННАТА СИСТЕМА НА СПОРТИСТИ С ВИСОКА КВАЛИФИКАЦИЯ (ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)

(Е.И. Кухоренко, Т.В. Воронцова, Е.Н. Шаврова, Е.А. Кучинская, С.В. Михайлюк, Е.В. Остапенко, А.Ю. Филимонов)

Цел на изследването е оценка на влиянието на озонотерапията върху състоянието имунната система на активните спортисти. Обект на изследванията са 93-а спортисти (жени - 38, мъже – 55). Наблюдавано е съществено снижение на относителното съдържание Т-лимфоцити, теофилинрезистентни и Т-активни лимфоцити, зарегистрирано е повишение на количеството В-лимфоцити. Проведения курс на озонотерапия води до съществено подобрение на показателите на Т-клетъчния имунитет, а също нормализация на съдържанието на В-лимфоцити при спортистите. Получените данни свидетелстват, че озонотерапията притежава изразена имуномодулираща активност и профилно възстановяване на спортната форма на лица, активно занимаващи се с професионален спорт (тенис, футбол, ски алпийски дисциплини и др..)

След приключване на активната спортна кариера в повечето случаи се появяват деформации и заболявания. Озонотерапията притежава възможностите да лекува получените вследствие на дълго пренатоварване на организма заболявания на двигателния апарат и др.


Практически диапазонът на лечение, активизиране, поддържане и възстановяване на организма на спортистите чрез ОЗОНОТЕРАПИЯ е огромен и неизчерпаем, като учените непрекъснато откриват нови методики в тази област.
 

 

 
 
Всички права запазени (c) 2023 Таня Дончева. Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на www.ozonotherapy.eu, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само при условие, че се посочи източника и се добави линк към www.ozonotherapy.eu.
Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.